Maikel Assink, Hairdresser of the Year 2009: “Puur haar is mijn handelsmerk”

29-06-2009

 

Ruim 100 jaar bestaat Assink Coiffures. Maikel Assink is de vierde generatie van de familie, die het ambacht voortzet. En met succes. Inmiddels bestaat de zaak uit drie salons: twee in Hengelo en één in Enschede. Samen met zijn vrouw Judith weet hij de balans tussen commercie en creativiteit te waarborgen. In 2009 won hij niet alleen de Coiffure Award Dames regio Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel, maar mocht hij na vijf jaar de felbegeerde Hairdresser of the Year Award in ontvangst nemen. “Ik had alles verwacht, behalve dit!”, aldus de nieuwe Hairdresser of the Year, Maikel Assink.

Blijf jezelf!
Als je in de buurt van de Enschedesestraat in Hengelo komt en je vraagt naar Assink Coiffures, weet iedereen je precies de weg te wijzen. En het valt zeker op! Op de gevel hangt een enorm spandoek dat Maikel Assink Hairdresser of the Year 2009 is. De trotse kapper heeft zijn overwinning goed bekend gemaakt via persberichten, folders en een glamourdag. Een maand na zijn overwinning sprak Coiffure met deze talentvolle kapper.

Hoe gaat het nu?
“Nog iedere ochtend word ik wakker en zeg ik tegen mijn vrouw: ‘Ik ben Hairdresser of the Year!’ Het is iets wat volgens mij heel langzaam moet bezinken. Ik ben zo trots op deze titel. Het is een teamoverwinning. Een collectie maken, salons runnen en deze award winnen; dat doe je niet alleen. Ik heb een fantastisch team achter mij staan en ook nog een topvrouw. Volgens mij heb ik dat ook uitgebreid gezegd op het podium (lacht). Ik had niet eens verwacht dat ik deze titel in de wacht zou slepen. Wel hadden Judith, mijn vrouw, en ik een top drie gemaakt voor deze regio. Deze kappers stonden ook in de uiteindelijke top drie voor de regio Award, maar de titel Hairdresser of the Year winnen? Nee, die lijst was verschrikkelijk goed. Allemaal zwaargewichten uit de branche.”

Binnen vijf jaar Hairdresser of the Year worden en al twee keer regiowinnaar zijn. Dat is een hele prestatie. Hoe kijk je daar tegenaan?
“Dat is ook zeker een enorme prestatie, en we hadden het nooit verwacht. Maar ik moet je in alle eerlijkheid zeggen dat wij vanaf 2005 alleen maar aan het rennen zijn. Binnen Assink Coiffures gaan wij voor kwaliteit. En dat wordt in alles doorgevoerd. We wilden ook steeds beter worden met de inzendingen voor de Coiffure Award. Binnenkort beginnen we met de voorbereidingen voor de Coiffure Award 2010. Iedereen die wil meedoen, moet een moodboard maken, verdedigen en dan gaan we verder kijken. Of ik mee zal doen? Mijn antwoord is nu ‘nee’. Ik wil mijn team steunen en de juiste begeleiding geven en motiveren. Soms moet je een stap terug doen om weer een aantal stappen verder te komen. Maar ik mag niet klagen. Dit jaar gaan we met Coiffure een mooie shoot maken en ik heb een show voor te bereiden voor de Coiffure Award 2010. Buiten dat alles, zal ik ook voor Redken naar New York gaan om daar een educatietraject te volgen. Die trainingen zal ik later ook voor Nederland gaan doen. Helemaal geweldig!”

Jouw inzending werd enorm goed ontvangen door de juryleden. Ook de internationale jury was zeer te spreken. De beelden hebben een ‘Londen-gevoel’. Wat was jouw visie?
“Oh Londen…dat is toevallig. Trevor Sorbie komt uit Engeland en is voor mij internationaal een man waar ik veel bewondering voor heb. De manier hoe hij werkt - zakelijk en creatief - is heel bijzonder en dat waardeer ik erg in hem. Nationaal zijn dat de jongens van The Hairschool en Paul Gehring. Bij Paul heb ik een training gevolgd en ik heb bewondering voor zijn visie en werkwijze. Net als ik, vindt hij de balans tussen creatief en commercieel erg belangrijk. Niemand is vies van een beetje commercie, maar je moet het goed in balans houden met je creativiteit en innovaties. Mijn winnende collectie had als basis puur haar. Geen fratsen, gewoon mooi puur haar. Soms dacht ik: ‘Oh, dat is te simpel en commercieel’, maar dan was Judith op de achtergrond aanwezig en vertelde ze dat het perfect was. De korte coupe heb ik al fotograferend geknipt. Ivo bleef fotograferen en ik knippen, totdat we de perfecte coupe hadden. Ik denk dat deze shoot een goede afspiegeling is van waarvoor ik sta: puur haar. Geef mij de vrije hand en ik presteer het beste. Leg mij iets op en dan gaat het mis. Dat wordt mijn blikveld vernauwd en dan lukt het me niet. Deze shoot heb ik in drie uur gedaan! Ik was volledig op dreef en geloofde in wat ik deed.”

Wat zou jij aankomende Hairdresser of the Year willen meegeven?
“Blijf jezelf. Waar ik veel aan gehad heb, en nog steeds, is dat ik naar mezelf blijf kijken. Ik kijk niet hoe anderen het doen om het vervolgens te kopiëren. Nee, ik blijf mezelf scherp houden en heb vertrouwen in mijn ambacht. Vaak moet je ook niet te moeilijk denken. Niet te veel erbij willen halen. Het gaat om haar, maar durf ook verder en buiten het kappershoekje te denken en dingen te zien. Ik heb ook een perfecte achterban: mijn team en mijn vrouw. Zonder hen lukt het niet. Je moet je creativiteit willen en kunnen delen.”

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2020/21

Partners