Interview met Dagmar Goede en Dorien van Hoof van Haarkazerne:

25-01-2024

 

 “WE WETEN ELKAAR UIT TE DAGEN”

 

In mei stond DE HAARKAZERNE UIT NUENEN twee keer op het podium tijdens het Coiffure Award gala. Dorien van Hoof mocht eerst de Young Talent award in ontvangst nemen en daarna won Dagmar Goede de eerste prijs in de categorie Schwarzkopf Hair Color Technician of the Year. Dagmar: “Ik doe er vrij nuchter over, maar ik heb na afloop best wel even gejankt.”

Een half jaar geleden wonnen jullie allebei een Coiffure Award. Hoe kijken jullie daar op terug? Wat betekenen de prijzen voor jullie? Dorien: “Het was natuurlijk heel gaaf. We zaten op een roze wolk.” Dagmar: “Maar twee dagen later sta je weer gewoon tussen de klanten in de salon. Dat houdt je wel met beide benen op de grond. Dorien deed voor de eerste keer mee en won meteen een award. Ik probeer haar duidelijk te maken dat dat eigenlijk niet normaal is.” Dorien: “Jij hebt natuurlijk al eerder meegedaan en weet hoeveel tijd en energie erin gaat zitten. En je hebt ook weleens de deksel op je neus gehad.” Dagmar: “Je legt er je hele ziel en zaligheid in en het is pijnlijk als je dan bijvoorbeeld niet genomineerd wordt. Het voelt als een afwijzing. Dus ja, ik was nu natuurlijk keitrots. Ik doe er vrij nuchter over, maar ik heb na afloop best wel even gejankt.” Waarom wilden jullie weer meedoen? Dorien: “Ik werkte in mei vier jaar bij de Haarkazerne en zocht een nieuwe uitdaging, een andere manier om met het vak bezig te zijn. En het zou het laatste jaar zijn dat ik in de Young Talent categorie kon meedoen.” Dagmar: “Toen zei ik: ‘Schat, als jij dat wil, dan gaan we allebei een inzending maken.’ We konden dan samen dat proces ingaan.” Met welk concept zijn jullie aan de slag gegaan? Dagmar: “We zijn eerst naar Salon International gegaan in Londen om inspiratie op te doen. Vervolgens zijn we moodboards gaan maken. De eerste die ik van Dorien kreeg, zat vol met confetti.” Dorien: “Dat moest ik beter uitwerken.” Dagmar: “Die onbezonnenheid is leuk, maar ik denk dat ze geen idee had waar ze aan begon.” Dorien: “Ik moest mijn concept beter uitwerken, beelden erbij zoeken, de kleuringen uittekenen en oefenen op dollheads.” Dagmar: “Dorien is soms net Pippi Langkous. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dan ik het wel kan.’ Maar je moet wel werk maken dat binnen je eigen kracht ligt. Ik vond het geweldig om haar uit te dagen en haar daarin te coachen.”

Uit jullie werk spreekt een enorme liefde voor kleur. Dagmar: “En een enorme besluitenloosheid. We hebben bijna alle kleuren gebruikt!” Dorien: “Het creatieve proces was vrij chaotisch en impulsief, we hebben enorm veel verschillende dingen uitgeprobeerd. Het haar is ontstaan in het moment.” Dagmar: “Maar toen we gingen shooten, hadden we een duidelijk concept. Dat moest ook wel, want het is enorm kostbaar. Je kunt geen dingen aan het toeval overlaten. Ik had tien verschillende looks uitgedacht, waarbij ik het haar steeds korter ging knippen. Dan moet je wel precies weten wat je doet.” Dorien: “Ik kreeg het wel een keer heel warm, want mijn kleuring lukte niet meteen goed. Ik moest de aanzet twee keer overdoen.” Waarin zie je jullie eigen handtekening? Dagmar: “Ik vind dat een lastige. Misschien heb ik die eigen handtekening nog niet? Sommige deelnemers aan de Coiffure Award hebben zo’n herkenbare stijl, ik weet niet of ik dat wil. Ik wil niet verveeld raken met mijn eigen werk.” Dorien: “Jouw werk is misschien wat rauwer.” Dagmar: “Ik vind het jammer dat er geen categorie is waarbij je mag samenwerken, zoals in Engeland. Nu moet ik mezelf uit m’n comfortzone halen. Het lijkt me bijvoorbeeld geweldig om met een colorist samen te werken met een heel andere signatuur. Je trekt elkaar dan uit je comfortzone, dat levert spannend werk op.” Dorien: “We hebben nu wel goed samen kunnen sparren. We durven allebei risico’s te nemen. Ik hou ook van vernieuwing.” Dagmar: “Ik kan vrij chaotisch en impulsief zijn, maar heb ook een heel perfectionistische kant. Als ik geen kapper was geworden, dan was ik iets met bouwkunde gaan doen. Ik hou van de technische opbouw van een coupe en kleuring. De afdelingen, wat het effect is als je het haar naar voren kamt. Hoe coupe en kleur elkaar kunnen versterken, gekke dingen uitproberen. Of dat je - door het haar eerst te kleuren en daarna te knippen - elke keer nieuwe effecten krijgt.” Hebben jullie nog tips voor nieuwe deelnemers? Dorien: “Maak iets waar je honderd procent achterstaat.” Dagmar: “Kijk niet te veel naar anderen, leg de lat niet te hoog en maak iets wat bij jouw kennis en kunde past.”

 

Nieuwsoverzicht
Foto's uitreiking 2023